Često postavljena pitanja o agregatima

Često postavljena pitanja o agregatima
Često postavljena pitanja o agregatima

12. decembar 2022.

Često postavljena pitanja o agregatima

Želite da obezbedite napajanje neophodnih uređaja u slučaju nestanka struje? Agregat bi mogao biti upravo ono što vam je potrebno, ali postoji mnogo faktora koje treba uzeti u obzir pre kupovine. Važno je istražiti ponudu agregata na tržištu kako bi se odabrao uređaj koji najbolje odgovara vašim potrebama. Bilo da se agregat za struju kupuje za kućnu upotrebu ili za firmu, potencijalni kupci često postavljaju nekoliko uobičajenih pitanja, a u nastavku možete pročitati korisne odgovore i objašnjenja.

Kakvi agregati za struju postoje?

Agregati mogu biti fiksni ili prenosivi, a oba tipa dolaze sa različitim opcijama kada je u pitanju gorivo, ali i mnoge druge razlike koje treba razmotriti prilikom kupovine.

Kada dođe do nestanka struje, prenosivi agregat je potrebno pokrenuti, a zatim priključiti uređaje. Najčešće se napajaju benzinom i moraju se držati na otvorenom kako bi se izbeglo nakupljanje izduvnih gasova. Ima ih u raznim veličinama, od onih koji mogu da napajaju nekoliko svetala i malih uređaja, do onih koji mogu da obezbede dovoljno snage za sve osnovne potrošače električne energije u prosečnom domaćinstvu.

Sa druge strane, fiksni agregati obično rade na prirodni gas ili propan. Oni osete kada dođe do nestanka struje i automatski se pokreću. Raspolažu velikom snagom i predstavljaju dobar izbor za one koji imaju česta isključenja struje ili im je neophodno da imaju struju u svakom momentu, poput bolnica.

Kako da znam koji agregat odgovara mojim potrebama?

Potrebno je napraviti listu uređaja koje treba napajati u slučaju nestanka struje, a zatim sabrati njihovu snagu. Kada se zna ukupna snaga potrošača, treba potražiti agregat za struju koji može da podnese potrebnu snagu.

Koliko ulaganje i dodatne troškove podrazumevaju agregati?

Prenosivi agregati za struju koštaju višestruko manje od fiksnih agregata. Osim toga, prenosivi agregati su jednostavni za upotrebu i servisiranje. Što se tiče fiksnih agregata, neophodno je da njihovo instaliranje obavi stručno lice, a oni zahtevaju i dosta redovnog održavanja, posebno ako se koriste tokom dužeg vremenskog perioda.

Koja vrsta goriva je najbolja?

Sve vrste goriva imaju svoje prednosti i nedostatke. Benzin je lako nabaviti i upravo su benzinski agregati najzastupljeniji. Međutim, benzin je veoma zapaljiv i može biti opasno čuvati ga u velikim količinama. Osim toga, kada dugo stoji, benzin gubi svoja svojstva. Propan ima duži rok trajanja, ali rezervoari u kojima se čuva zauzimaju dosta prostora. Dizel je najmanje zapaljiv, ima duži rok trajanja od benzina, ali takođe može da izgubi kvalitet ukoliko predugo stoji.

Koliki je životni vek agregata?

Uz redovne preglede i servise, agregati se lako održavaju u vrhunskom stanju i mogu trajati decenijama. To znači da se dugoročno posedovanje agregata svakako isplati.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.