Kako izabrati odgovarajući agregat za struju?

Kako izabrati odgovarajući agregat za struju?
Kako izabrati odgovarajući agregat za struju?

09. decembar 2022.

Kako izabrati odgovarajući agregat za struju?

Agregati predstavljaju odličan način za napajanje tokom nestanka struje ili obezbeđivanje napona na mestima gde ne doseže električna mreža. Ukoliko razmišljate o kupovini agregata, verovatno ste u dilemi oko izbora snage i tipa, a kroz ovaj tekst ćemo pokušati da vam olakšamo izbor.

Šta je snaga agregata (W)?

Prva stvar koji treba uzeti u obzir pri izboru agregata je njegova snaga. Kako bi se izabrao agregat čija snaga odgovara potrebama, potrebno je sabrati snagu svih potrošača električne energije koje je potrebno napajati. Tu spadaju svetla, frižider, punjač za laptop i telefon, rerna, mašina za veš, itd. Na osnovu ovog proračuna će se dobiti gruba slika o snazi agregata koji je potreban.

Treba imati na umu da pokretanje elektromotora nekih uređaja zahteva više snage nego što je istim uređajima potrebno tokom daljeg rada. Dakle, kada se pravi proračun potrebne snage agregata, u obzir treba uzeti i ove skokove.

Za lakše razumevanje snage agregata, bez obzira na tip, važno je u specifikacijama obratiti pažnju na maksimalnu snagu i neprekidnu snagu. Prenaponski vati ili maksimalna snaga agregata je snaga koju agregat može da obezbedi na kraći vremenski period kako bi pokrenuo elektromotor potrošača. Neprekidna (nominalna) snaga, odnosno radni vati opisuju snagu koju agregat može da obezbedi u svakom trenutku.

Koliki agregati za struju odgovaraju određenim namenama?

Mali agregati za struju – nude do 3.5 kW, jednostavni su za upotrebu i lako prenosivi. Pogodni su za upotrebu u građevinarstvu ili za mobilne servisne jedinice, dok se u kućnim uslovima mogu koristiti za napajanje frižidera, svetla i malih električnih uređaja. Zbog svojih karakteristika, mali agregati za struju predstavljaju odlično rešenje za rezervno napajanje u domovima, kod kojih retko dolazi do nestanka struje.

Srednji agregati za struju – nude do 8kW snage i smatra se da imaju najbolji odnos cene i performansi. Iako su prenosivi, masa većine modela je blizu 100kg. Idealni su za upotrebu u građevinarstvu ili za mobilne servisne jedinice, ali se mogu koristiti i za napajanje aparata za zavarivanje, pumpi, kompresora i slično. Mnogi modeli mogu da zadovolje osnovne potrebe prosečnog domaćinstva, a AVR tehnologija omogućava bezbedno napajanje potrošača sa osetljivim električnim sklopovima.

Veliki agregati za struju – nude dovoljno energije za napajanje osnovih uređaja u domaćinstvima, a mogu se koristiti i za manje jedinice za klimatizaciju. Ovi agregati za struju su tihi i štedljivi, sa stabilnom snagom za osetljive potrošače. Pogodni su za domove gde je nestanak struje česta pojava. Takođe, mogu da se koriste u građevinsko-montažnim poslovima za napajanje aparata za zavarivanje, velikih kompresora, hidrauličnih sistema i slično.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.