Kako pravilno skladištiti agregat dok nije u upotrebi?

Kako pravilno skladištiti agregat dok nije u upotrebi?
Kako pravilno skladištiti agregat dok nije u upotrebi?

14. decembar 2022.

Kako pravilno skladištiti agregat dok nije u upotrebi?

Agregati za struju su ključna stavka za održavanje funkcionalnosti domova kod kojih često dolazi do nestanka struje. Takođe, oni su obavezni za firme koje svoje poslove često obavljaju na mestima gde ne doseže električna mreža. Iako je veoma korisno imati ih pri ruci kada se za njima ukaže potreba, agregati nisu uređaji koji se koriste sve vreme. Iz tog razloga je važno znati kako se agregati za struju bezbedno i pravilno skladište kada nisu u upotrebi, kako bi bili spremni za rad sledeći put kada zatrebaju.

5 osnovih koraka za pravilno skladištenje agregata

1. Proverite ulje

Ukoliko je motor agregata ispravan i ne vide se tragovi curenja ulja, neće biti potrebe za dosipanjem veće količine ulja. Međutim, pre nego što se agregat odloži u skladište, preporučljivo je da se proveri nivo ulja u motoru. Na meraču se vrlo jednostavno i pouzdano može videti količina ulja u motoru, a za većinu agregata će biti dovoljno dosuti tek malo ulja.

2. Ispraznite rezervoar

Idealno bi bilo da se rezervoar benzinskog agregata isprazni pre nego što se odloži u skladište. Pun rezervoar zapaljivog benzina predstavlja opasnost od požara, ali to nije jedini problem. Kada stoji duže vreme, benzin gubi svojstva i moguće je da će izgubiti kvalitet do sledećeg paljenja agregata. Takođe, benzin može da napravi mnogo štete na raznim delovima motora agregata.

3. Proverite da li ima oštećenih komponenti

Pre nego što se agregat odloži, treba ga detaljno pregledati. Obavezno treba proveriti da li ima oštećenih delova ili počinju da se pojavljuju znakovi habanja. Oštećene delove je potrebno zameniti kako šteta ne bi postala mnogo veća dok je agregat u skladištu. Najviše treba obratiti pažnju na creva, rezervoar, svećicu, prekidače, točkove i ručke.

4. Redovno radite godišnji servis

Benzinski agregati za struju zahtevaju prilično malo održavanja, a redovni godišnji servisi doprinose njihovoj dugovečnosti. Zamena svećice i filtera za vazduh su dve stvari koje se preporučuju na godišnjem nivou. Oba ova zadatka su dovoljno jednostavna i završavaju se u svega nekoliko minuta.

5. Očistite prljavštinu

Konačno, poslednji korak u pripremi pre nego što se agregat za struju odloži jeste čišćenje. Ukoliko na agregatu postoje tragovi prosutog ulja ili benzina, treba ih obrisati jer mogu da nagrizu zaptivke i naprave štetu. Jednostavno brisanje krpom je dovoljno kako bi se priprema agregata za odlaganje uspešno završila.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.