• 0
    Vaša korpa
    Korpa je prazna.

Ko su najveći potrošači u domaćinstvu?

Datum objave:
Ko su najveći potrošači u domaćinstvu?

Korišćenje benzinskih agregata za struju može pomoći da se lakše provedu periodi kada dođe do prestanka napajanja električnom energijom iz mreže. Stoga se za svaki objekat, koji se nalazi u predelima gde često dolazi do nestanka struje, preporučuje da bude u pripravnosti jedan ovakav uređaj.

Pre nego što se odabere adekvatan agregat za domaćinstvo, treba izračunati koliko energije zahtevaju uređaji koje je potrebno napajati. Različiti uređaji u domaćinstvu troše različite količine energije, a tačna evidencija o njihovoj pojedinačnoj potrošnji može pomoći da se donesu energetski efikasni izbori i smanji potrošnja energije u kritičnim momentima.

Frižider

Frižider je generalno odgovoran za gotovo 30% potrošnje energije u svakom domaćinstvu. Uvek je uključen, a pri tome se često otvara. Ukoliko domaćinstvo ima stariji model frižidera, zamenom za noviji i efikasniji uređaj će se smanjiti mesečni troškovi, ali i osloboditi dodatna energija kada se napajanje vrši pomoću agregata.

Televizor

Iako se televizija gleda manje nego ranijih godina, TV uređaji su i dalje odgovorni za značajan deo potrošnje energije. Često ljudi ostavljaju uređaje uključene iako ne gledaju televiziju, a mnogo je domaćinstava sa dva ili više uređaja. Isključivanje TV-a kada se ne prati program može da napravi veliku razliku u potrošnji električne energije.

Veš mašina

Mašina za veš zahteva mnogo energije za rad. Kako bi se smanjili mesečni računi savetuje se pranje u hladnoj vodi, odnosno korišćenje mašine samo kada se koristi njen pun kapacitet. Prilikom izbora benzinskog agregata, potrošnju veš mašine ne bi trebalo uzimati u obzir, odnosno najčešće pranje veša može da sačeka dok se omogući napajanje električne energije iz mreže.

Električni šporet

Slično kao u slučaju sa frižiderima, noviji električni šporeti su mnogo efikasniji i štede električnu energiju. Zamena starog šporeta za noviji model, doneće osetnu razliku na mesečnom računu za struju, ali i manje opterećenje za agregat. Ukoliko se često dešava da je napajanje preko benzinskog agregata neophodno, trebalo bi razmisliti o uzimanju kombinovanog šporeta.

Mikrotalasna

Mikrotalasna pećnica je vrlo koristan aparat, ali takođe zahteva priličnu količinu energije za brzo zagrevanje hrane. Ukoliko se često koristi, treba je uzeti u obzir kada se kupuje agregat za struju.

Električni uređaji imaju važnu ulogu u kreiranju ugodnog boravka u svakom domaćinstvu. Međutim, česti prestanci napajanja električnom energijom iz mreže može da dovede do neprijatnih situacija i zato je mudar potez izabrati pouzdani benzinski agregat.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.