Pumpa za vodu ili pumpa za otpadnu vodu – u čemu je razlika?

Pumpa za vodu ili pumpa za otpadnu vodu – u čemu je razlika?
Pumpa za vodu ili pumpa za otpadnu vodu – u čemu je razlika?

09. februar 2023.

Pumpa za vodu ili pumpa za otpadnu vodu – u čemu je razlika?

Tokom godine mogu da se jave potrebe za različitim vrstama poslova koji uključuju korišćenje pumpe za vodu, bilo da se radi o navodnjavanju zemljišta ili odvodnjavanju poplavljenih područja. Pumpe za vodu i pumpe za otpadnu vodu predstavljaju dva različita rešenja za kretanje vode, a razumevanje razlika može pomoći pri odabiru odgovarajuće pumpe za određeni zadatak.

Pumpa za vodu

Termin “pumpa za vodu” je opšti pojam i opisuje spektar pumpi koje mogu da se klasifikuju na osnovu njihove primene ili funkcije. Međutim, kada se kaže “pumpa za vodu”, podrazumeva se tip koji je suštinski kvalifikator za pumpu, a to je pumpa za čistu vodu. Pumpe za vodu isporučuju velike količine tečnosti kroz mali otvor, kako bi se postigao visok nivo pritiska. To znači da se ova pumpa ne sme koristiti za vodu koja sadrži nečistoće, jer može doći do začepljenja i oštećenja.

Pumpe za vodu se najčešće koriste za punjenje bazena i hidromasažnih kada, punjenje ribnjaka, navodnjavanje, ispumpavanje vode iz podruma i slično.

Pumpa za otpadnu vodu

Dok su standardne pumpe za vodu najbolje rešenje za čistu vodu, pumpe za otpadnu vodu su korisne prilikom rada sa mutnom vodom, koja može da sadrži čvrste materije. Ove pumpe mogu da isporuče velike količine vode, ali to rade sa manjim pritiskom.

Kao rezultat rada pod nižim pritiskom, pumpe za otpadnu vodu mogu da služe za ispumpavanje tečnosti koja sadrži ostatke poput lišća, grančica, drugih prljavština i predmeta. Ovi materijali prolaze kroz pumpu bez začepljenja ili oštećenja komponenti pumpe.

Pumpe za otpadnu vodu mogu da se koriste u industriji ili poljoprivredi za poslove kao što su odvodnjavanje gradilišta, skretanje potoka, ispumpavanje otpadnih voda, prskanje gradilišta za kontrolu prašine ili navodnjavanje bašte vodom iz vodenih tokova.

Koji model pumpe za vodu izabrati?

Postoji nekoliko faktora koje treba uzeti u obzir kada se bira između pumpe za vodu ili pumpe za otpadnu vodu:

Mogućnost prljavštine u vodi: potrebno je analizirati vodu kako bi se utvrdilo kolika je verovatnoća da sadrži čvrste predmete.

Potrebna količina vode i vremensko ograničenje: pumpa za vodu radi pod većim pritiskom i brže će isporučiti istu količinu vode nego pumpa za otpadnu vodu. Međutim, iako rade sporije, pumpe za otpadnu vodu mogu da isporuče veće količine vode u odnosu na pumpe za čistu vodu.

Željeni pritisak: standardne pumpe rade pod jačim pritiskom i mogu da isporuče vodu na velike udaljenosti, dok pumpe za otpadnu vodu mogu distribuirati vodu po površini bez oštećenja zemljišta.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.