Saveti za održavanje agregata u pripravnosti tokom zime

Saveti za održavanje agregata u pripravnosti tokom zime
Saveti za održavanje agregata u pripravnosti tokom zime

12. januar 2023.

Saveti za održavanje agregata u pripravnosti tokom zime

Niske temperature i padavine tokom zime mogu da stvore brojne neprijatnosti, a potencijalni prekid napajanja električnom energijom iz mreže tokom ekstremnih vremenskih uslova predstavlja veliku pretnju kako za domaćinstva, tako i za preduzeća.

U takvim okolnostima, situaciju može da spasi benzinski agregat za struju. Međutim, treba imati na umu da se ne može samo mahnuti čarobnim štapićem i očekivati da agregat savršeno radi. Niske temperature mogu da utiču na mašine, a što je agregat duže netaknut, on postanje manje pouzdan. Dakle, da bi agregat pravilno funkcionisao tokom zimskih meseci, njemu je potrebno adekvatno održavanje.

Pratite naše savete kako biste bili sigurni da će vaš agregat raditi efikasno i pouzdano onda kada vam je najpotrebniji!

Očistite prostor oko agregata

Da bi agregat mogao neometano da radi, potrebno je očistiti prostor oko agregata od snega, lišća ili drugog otpada.  Ovo će sprečiti začepljenje ventilacionih otvora i osigurati da ne dođe do pregrevanja uređaja. Takođe, dobra je ideja i da se očisti put do agregata, posebno ukoliko pada sneg. Na ovaj način će se obezbediti jednostavan pristup agregatu u slučaju da je potrebno bilo kakvo održavanje.

Redovno menjajte ulje

Baš kao automobilima, agregatu je potrebno čisto ulje za rad. Opšte pravilo je da se ulje menja na približno 50 radnih sati, a filter na 100 sati. Potrebno je i pažljivo pratiti nivo ulja u motoru, kako bi se utvrdilo da li agregat ima dovoljno ulja za pravilno funkcionisanje.

Povremeno pokrenite agregat

Opet, hladnoća može uticati na sve vrste mašina, od automobila sa kojima većina ima više iskustva, pa do agregata. Iz tog razloga se preporučuje povremeno pokretanje motora agregata, otprilike jednom nedeljno na desetak minuta. Ovo će pomoći da se pokretni delovi motora pravilno podmazuju i da se spreči njihovo blokiranje.

Ne zaboravite redovno održavanje!

Agregati za struju nisu uređaji koji se koriste često, što povećava verovatnoću da se na njih zaboravi, odnosno ne posveti im se potrebna pažnja. Da bi agregat zaista bio spreman da u svakom trenutku radi na optimalnom nivou, neophodno je da se redovno vrši osnovno servisiranje. Ukoliko nemate previše iskustva sa agregatima, dobra ideja je da se ovaj posao prepusti profesionalcu.

Ukoliko se obavljaju redovne provere agregata, on će zauzvrat obezbediti pouzdanu energiju mnogo godina.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.