Znakovi koji ukazuju da je agregat u kvaru

Znakovi koji ukazuju da je agregat u kvaru
Znakovi koji ukazuju da je agregat u kvaru

24. januar 2023.

Znakovi koji ukazuju da je agregat u kvaru

Agregat za struju bi trebalo da predstavlja pouzdano rešenje u slučaju nužde, kada dođe do prestanka napajanja iz mreže.

Dakle, ukoliko želite da vas ovaj rezervni način snabdevanja električnom energijom ne izneveri, dobra ideja je da proverite da li je vaš agregat još uvek u savršenom stanju. To možete lako uraditi, tako što ćete povremeno rutinski pokrenuti agregat i proveriti da li postoje neki od sledećih znakova koji ukazuju da su potrebne popravke:

Agregat ima problema sa pokretanjem

Postoji više razloga zbog kojih pokretanje agregata može biti otežano ili potpuno neuspešno. Ponekad rešenje problema može biti najlakša moguća opcija, proverom da li ima goriva u rezervoaru. Zatim, treba proveriti nivo ulja i doliti po potrebi. Problem može biti i u prljavoj svećici, koju treba očistiti ili zameniti.

Od komplikovanijih problema su mogući začepljenje creva za dovod goriva ili nakupljen talog u karburatoru ukoliko je gorivo predugo stajalo. Takođe, vazdušni filter može da se zaprlja i tako spreči protok kiseonika, što sprečava pokretanje agregata.

Iako ne spada u kvarove, uzrok otežanog pokretanja može da bude i neki potrošač struje koji je ostao uključen u agregat.

Agregat daje manju snagu nego što bi trebalo

Ukoliko vaš agregat za struju ne obezbeđuje onoliko snage koliko bi trebalo, moguće je da postoji problem sa sklopkom ili drugim elementima kontrolnog panela. Važno je da ovakve kvarove ne pokušavate sami da popravite, već da se obratite serviseru.

Električne komponente pokazuju znakove istrošenosti

Većina pohabanih komponenti se može uočiti vizuelno, kao što su izlizane ili gole žice, polomljena dugmad, labavi konektori. Ovi problemi ukazuju na zanemarivanje ili nepravilno skladištenje agregata. Oštećenja električnih komponenti mogu biti opasna ukoliko se ne poprave, jer mogu da dovedu do mnogo skupljih kvarova.

Uočene su fleke od curenja kod agregata

Curenje tečnosti iz agregata je obično lako uočljivo. Osim vidljivih fleka, u slučaju curenja benzina se može primetiti i miris. U tom slučaju, agregat treba preneti u dobro provetren prostor i detaljno pregledati vodove za gorivo i potražiti oštećena mesta. Uzrok curenja tečnosti može da bude i oštećena posuda u kojoj se tečnost nalazi.

Bezbednost treba da je uvek na prvom mestu i ukoliko postoje bilo kakvi znakovi da je potrebna popravka agregata, treba ozbiljno pristupiti rešavanju problema. Bez obzira da li se agregat za struju koristi za domaćinstvo ili u poslovne svrhe, on mora biti spreman za pouzdan rad u trenucima kada je potreban.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.