Kako funkcionišu benzinski agregati?

Kako funkcionišu benzinski agregati?
Kako funkcionišu benzinski agregati?

13. decembar 2022.

Kako funkcionišu benzinski agregati?

Agregati koji kao gorivo za pokretanje svog motora koriste benzin, poznati su kao benzinski agregati. Benzinski motori se koriste za pretvaranje hemijske energije benzina u mehaničku energiju. Mehanička energija iz motora se zatim koristi za napajanje pokretne komponente poznate kao rotor, rotor zauzvrat generiše pokretno magnetno polje oko stacionarne komponente koja se naziva stator (sastoji se od skupa provodnika namotanih preko gvozdene rude). Ovaj proces indukuje razliku napona između namotaja statora, čime se proizvodi električna energija.

Karakteristike benzinskih agregata

Gorivo – motori agregata mogu da se pokreću različitim gorivima, kao što su prirodni gas, propan, dizel, benzin, itd. Kao što sam naziv implicira, benzinski agregati mogu da koriste samo benzin kao gorivo za pokretanje motora. Ovi agregati za struju su idealan izbor za potrošače jer je benzin lako dostupan na svim benzinskim pumpama.

Izlazna snaga agregata – izlazna snaga može da varira u zavisnosti od različitih modela agregata koji su dostupni na tržištu. Manji agregati do 3.5kW su dovoljni za napajanje manjih električnih uređaja, agregati do 8kW mogu napajati uređaje u prosečnom domaćinstvu, ali i biti od velike pomoći u građevinarstvu, dok veliki benzinski agregati mogu pouzdano napajati velike potrošače kao što su aparati za zavarivanje, hidraulični sistemi, veliki kompresori i slično. Prilikom donošenja odluke o izboru agregata za struju, potrebno je sabrati snagu svih potrošača koje je potrebno napajati. Da bi se izabrao idealan agregat za struju, potrebno je da njegova snaga bude veća od sabirne snage svih potrošača električne energije.

Kapacitet rezervoara za gorivo – veličina rezervoara za gorivo varira u zavisnosti od modela agregata. Generalno, veličina rezervoara za benzin je proporcionalna izlaznoj snazi agregata. Agregat manje snage ima manji rezervoar u poređenju sa agregatom veće izlazne snage.

Prenosivost – prenosivi agregati za struju su u velikom broju prisutni natržištu. Za lakši transport sa jednog mesta na drugo, oni imaju odgovarajuće ručke. Iako se smatraju prenosivim, mnogi agregati teže oko 100kg. Međutim, agregati sa većom masom uglavnom imaju i ručke i točkiće.

Gde se koriste agregati za struju?

Benzinski agregati se mogu koristiti za snabdevanje električnom energijom domaćinstava, vikendica, gradilišta i drugih mesta gde se često dešavaju nestanci struje ili nije dostupno napajanje iz električne mreže.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja.
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa.